Tax & Legal experte Cécile Wolfs geeft tips aan het familiebedrijf: wanneer schakelen?
Het nieuwe vennootschapsrecht: een opportuniteit voor (familie)bedrijven!
Eind februari heeft de Kamer het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) goedgekeurd. Dit vormt de grootste verandering ooit in het Belgische vennootschapslandschap. De doelstelling van deze nieuwe wetgeving is in de eerste plaats het vennootschapsrecht beter te laten aanleunen aan de wensen van de praktijk, waarbij flexibiliteit en vereenvoudiging voorop staan.
De BV (de vroegere BVBA) wordt de nieuwe standaard en ondergaat de grootste wijzigingen (nieuwe regels op het vlak van uitkeringen, vrije verdeling aandeelhoudersrechten, etc.). neem bijvoorbeeld het afschaffen van het kapitaalconcept, waardoor er niet langer een minimumkapitaal geldt bij de oprichting. U kunt hierdoor een vennootschap oprichten met een inbreng die is afgestemd op de noden van uw bedrijf.
Daarnaast is de wettelijke regeling voor de overdracht van aandelen ook aanzienlijk versoepeld. Waar de medevennoten vroeger steeds moesten instemmen, kan die instemming nu achterwege blijven. Andersom is het ook mogelijk om bijkomende beperkingen of voorwaarden op te nemen in de statuten. Op die manier is er de optie om de overdracht van aandelen binnen de familie te versoepelen en de overdracht naar derden net moeilijker te maken.
Ook de mogelijkheid voor een naamloze vennootschap om slechts één aandeelhouder te hebben en de nieuwe regels inzake bestuursmandaten vormen wijzigingen die heel wat – bestaande - vennootschappen zullen beïnvloeden.
Als de vereiste van 3 bestuurders binnen de NV voor uw bedrijf een last is, dan biedt het WVV de oplossing van de enige bestuurder.
Wilt u nieuwe aandeelhouders trekken, maar de familieleden met aandelen niet benadelen? Of wilt u een aandeelhouder die al jaren trouw is aan de vennootschap belonen? Dan kunt u vanaf nu aan bepaalde aandelen meerdere stemmen toebedelen en zo meer invloed geven aan die aandeelhouders.
Kortom, het WVV biedt veel opportuniteiten voor (familie)bedrijven!
Voor bestaande vennootschappen geldt de wet pas vanaf 1 januari 2020 (hoewel de mogelijkheid bestaat om de wet al eerder van toepassing te maken). Desalniettemin is het van belang tijdig te bekijken wat de impact is van dit nieuwe wetboek op uw onderneming, zodat u optimaal profijt kunt halen uit de toepassing ervan.