$type=slider$h=480$sn=0$l=1$m=0$source=random$show=home

familiebedrijven_$type=three$h=220$m=0$c=3$show=home

FamBedrijf in de kijker_$type=carousel$cls=3$show=home

FamX_$type=three$m=0$l=0$sn=0$rm=0$c=9$show=home

innovatie & internationalisering_$type=grid$c=3$sn=0$m=0$show=home

opvolging_$type=carousel$cls=3$show=home

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen/valkuilen voor een familiebedrijf?


Prof. dr. Alain Laurent Verbeke, gewoon hoogleraar, KU Leuven/Hardvard, partner Greenille Deloitte Advocaten: 

Enkele uitdagingen voor familiebedrijven zijn
 • Kunnen omgaan met globalisering en digitalisering, op een manier dat je relevant en rendabel blijft in de toekomst, is een zeer grote uitdaging voor familiebedrijven.
 • In staat zijn om in het bedrijf de juiste mensen op de juiste positie zetten, met een taakverdeling en organogram dat duidelijk is en voor alle medewerkers perspectieven biedt. De war on talent geldt in alle bedrijven waarbij het niet zozeer gaat om goede mensen aan te trekken maar vooral ze te kunnen houden en laten doorgroeien.
 • Een bijkomende uitdaging is het inpassen van (schoon)familieleden in het organogram, zonder afbreuk te doen aan de professionaliteit van het bedrijf. 
 • In de ruimere zin is het een enorme uitdaging om de familieleden, zeker vanaf de derde generatie, op te voeden en op te leiden tot duurzame aandeelhouders die empatisch met elkaar kunnen omgaan en met verantwoordelijkheid hun rol als actieve of passieve vennoot kunnen opnemen. Het gaat er daarbij niet om te zien wie CEO wordt of in het bedrijf komt; wel dat elk van hen zich goed voelt in zijn vel en rol en verantwoordelijkheid opneemt als aandeelhouder of certificaathouder. In de tweede generatie (partnership of siblings, broers en zusters) gaat dat iets makkelijker omdat ze uit hetzelfde nest komen. Vanaf de derde generatie (association of cousins, neven en nichten) is dit veel complexer en delicater omdat ze uit verschillende takken komen en elkaar vaak minder goed of intiem kennen. Daar is de uitdaging enorm en zonder gestructureerde en goed begeleide aanpak loopt het daar zeer vaak fout. 
 • Niet enkel het managen van het familiebedrijf, maar ook de familie op zich is een complex systeem dat veel aandacht vergt. Daarom is een groeiproces als familie naar transparantie en communicatie essentieel. 
 • Afspraken die uit dat proces of traject voortvloeien kunnen dan worden vastgelegd in een familiecharter. Dit is een dynamisch document dat het resultaat is van doordachte gesprekken met elkaar, en dat regelmatig moet worden herbekeken en waar nodig aangepast. De uitdaging hier is om niet in de val te trappen van het kant en klare familiecharter waar geen grondig proces aan voorafgaat: dergelijk charter is een illusie, die slechter is dan geen charter te hebben.
Dit zijn de belangrijkste valkuilen voor familiebedrijven:
 • Enkel bezig zijn met bedrijf, en denken dat de familie wel zal volgen en onder controle is.
 • Top down leadership waarbij de ouders dicteren of minstens erg sturen wat er moet gebeuren met de kinderen, kleinkinderen en andere familieleden
 • Ouders die niet luisteren en denken dat ze wel weten wat de kinderen of kleinkinderen nodig hebben of wat goed voor hen is. 
 • Een groot ego van vele bedrijfsleiders of eigenaars van familiebedrijven, met gebrek aan zin voor zelfreflectie en zelfkritiek, is ook een aspect waarmee men in het familiebedrijf rekening moet houden. 
 • Conflict vermijdende mentaliteit, struisvogelpolitiek, keeping up appearances: Schrik om het gesprek aan te gaan: schrik van de emoties, zich niet kwetsbaar durven opstellen, schrik om een doos van pandora open te doen, de realiteit niet durven onder ogen zien. Men maakt zichzelf graag iets wijs: alles gaat goed, wij zijn anders, beter, harmonieuzer (cf. Hyacinth Bouquet). Men heeft het zeer moeilijk om de issues transparant te benoemen, laat staan er iets aan te doen.
 • Er wordt vaak gedacht dat alles met een paar gesprekken wel zal lukken: hier wordt niet beseft dat familiale harmonie een lang groeiproces is waar hard aan gewerkt moet worden, en dat elke dag opnieuw. Daarvoor kan, wilt of durft de organisatie vaak niet de nodige tijd en energie opbrengen.

FamAdvisors voor eigenaars_$show=/2018/10/eigenaars.html$type=two$h=120$sn=0$t=0$l=0$m=0$c=14$p=1

FamAdvisors voor bedrijf_$show=/2018/10/bedrijf.html$type=two$h=120$sn=0$t=0$l=0$m=0$c=14$p=1

FamAdvisors voor familie_$show=/2018/10/familie.html$type=two$h=120$sn=0$t=0$l=0$m=0$c=14$p=1

$show=/p/fam-advisors.html$type=three$sn=0$rm=0$h=222$m=0$c=3

$show=/p/faq-famileibedrijven.html$type=blogging$l=1$c=10$m=0$p=1

[FamX - experts a/h woord]$show=/p/faq-famileibedrijven.html$type=two$sn=0$m=0$rm=0$c=4

$show=/p/fambedrijven-in-de-kijker.html$type=blogging$l=1$c=10$m=0$p=1

[FamX - experts a/h woord]$show=/p/fambedrijven-in-de-kijker.html$type=two$sn=0$m=0$rm=0$c=4

corporate governance_$show=/p/governance.html$type=three$l=1$c=3$m=0

family governance_$show=/p/governance.html$type=three$l=1$c=3$m=0

$show=/p/famx.html$type=three$sn=0$m=0$rm=0$c=9$h=250$p=1

$show=/p/opvolging.html$type=three$sn=0$m=0$rm=0$c=9$h=250$p=1

[FamX - experts aan het woord]$show=/p/opvolging.html$type=carousel$cls=3$h=200

FamBedrijven in de kijker_$show=/p/familiebedrijven.html$type=three$m=0$c=3

FAQ FamBedrijven_$show=/p/familiebedrijven.html$type=three$m=0$c=3

$show=/p/innovatie-internationalisering-bij.html$type=grid$sn=0$l=1$rm=0$c=9$m=0

$show=/p/bestuurlijke-organisatie-in-het.html$type=blogging$l=1$c=10$m=0$p=1

[FamX - experts a/h woord]$show=/p/bestuurlijke-organisatie-in-het.html$type=two$sn=0$m=0$rm=0$c=4

$show=/p/koen-hendrix-directeur-vkw-limburg-in.html$type=two$m=0$c=4$p=1

$show=/p/expertisecentrum-familiezaken.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/management-en-medewerkers-in-het.html$type=three$m=0$h=220$c=9$p=1

[FamX]$show=/p/management-en-medewerkers-in-het.html$type=carousel$cls=3$h=200

Zoeken in VKW FamilieBedrijven$show=post

expertisecentrum_$type=sticky$c=4$l=1$m=0$h=318$show=post

expertisecentrum_$type=sticky$c=4$l=1$m=0$h=318$show=home

Naam

bedrijf,2,bedrijf in de kijker,4,bestuur,16,eigenaars,2,expertisecentrum familiebedrijven,7,fam-advisors,3,fam-bedrijven-in-de-kijker,14,familie,2,familiebedrijven,11,familiestatuut,8,FamX,25,faq-familiebedrijven,4,innovatie en internationalisering,7,management en medewerkers,16,nieuwsbrief,1,opvolging,19,startslider,7,tips,7,
ltr
item
VKW FamilieBedrijven: Wat zijn de belangrijkste uitdagingen/valkuilen voor een familiebedrijf?
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen/valkuilen voor een familiebedrijf?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-7JrJj-_XdKoQWxOT32y37Sq7VC2Le7sA4rxONWlXGtaPjrtnJkJHWKcfBpgRb9u7-91TycIqRZFV3OiDUO3MTkOELerfjtUGQ0PfQ_XB1Ta1OK6-QYkReEw9oufxJkPhY_67gzBFke8/s640/shutterstock_533456524.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-7JrJj-_XdKoQWxOT32y37Sq7VC2Le7sA4rxONWlXGtaPjrtnJkJHWKcfBpgRb9u7-91TycIqRZFV3OiDUO3MTkOELerfjtUGQ0PfQ_XB1Ta1OK6-QYkReEw9oufxJkPhY_67gzBFke8/s72-c/shutterstock_533456524.jpg
VKW FamilieBedrijven
https://familiebedrijven.vkwlimburg.be/2018/11/wat-zijn-de-belangrijkste.html
https://familiebedrijven.vkwlimburg.be/
https://familiebedrijven.vkwlimburg.be/
https://familiebedrijven.vkwlimburg.be/2018/11/wat-zijn-de-belangrijkste.html
true
9090944955478151692
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alle VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultateten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy