Luk Schildermans, psycholoog – professional coach, Logos bvba:
In het belang van elk bedrijf gelden enkele gouden regels: iedereen gelijk voor de wet en de juiste vrouw/man op de juiste plaats. Deze regel gelden ook voor familieleden in het familiebedrijf. Familieleden moeten dus hetzelfde behandeld worden als alle andere medewerkers.
In de verhouding tussen de leidinggevende (of hij nu familiaal is of niet) is het aangeraden om, bij aanwerving, een agreement op te stellen waar beide partijen zich akkoord verklaren om zich aan deze gouden regels te houden. Met een agreement of wederzijdse overeenkomst worden duidelijke afspraken bedoeld zoals o.a. het feit dat het werkend familielid voldoet aan de verwachtingen en beoogde resultaten behaald en het feit dat de (al dan niet familiale) leidinggevende wel degelijk het mandaat krijgt om de ander aan en bij te sturen. Professionaliteit wordt dus verwacht van beide partijen.
De ideale start om te zorgen voor een professionele verhouding tussen familielid en (al dan niet familiale) leidinggevende ligt in het aanwervingsbeleid. Een familielid stroomt in als er een echte vacature is waarvoor hij/zij door een objectief assessment ook effectief de juiste man/vrouw voor de job is. Dit gecombineerd met het agreement vermijdt pijnlijke discussies over het functioneren van een familielid. Het familielid krijgt door deze objectivering ook echt de kans om te groeien in het bedrijf. Uiteraard dient deze gang van zaken opgenomen te worden in het familiecharter.
Deze objectivering moet ook een tegengewicht bieden aan de perceptie van buitenaf. Van familieleden in het bedrijf wordt verwacht dat ze goed presteren en dat ze geen privileges krijgen. Hetzelfde geldt voor de leidinggevende: er wordt op toegezien dat hij/zij het familielid niet voortrekt. Deze professionele aanpak zorgt ervoor dat, als het familielid doorgroeit in het bedrijf, hij/zij ook het respect krijgt van alle medewerkers.